– Stilte – 

Ik ben Steven.
Man van Ann. Papa van twee jonge dochters. Gedreven door een verlangen naar een harmonieuze wereld, werk ik nu (na 11 jaar bij JNM) in een armoede-organisatie (De Zuidpoort). Verder ben ik ook nog zoon, kleinzoon, broer, vriend, kennis, collega, buurman, … En lepelsnijder!

In het lepels snijden heb ik mijn manier gevonden om stilte te vinden. Stilte is een erg kostbaar goed en soms moeilijk te vinden. Nochtans ervaar ik dikwijls een grote nood. Mijn burn-out zette dat nog eens extra in de verf.
Het werken met mijn handen, maakte mijn hoofd leeg.

Intussen is lepels snijden mijn manier van mediteren geworden. Volledig ambachtelijk, compleet met de hand gemaakt (met een handzaag, bijl en 2 messen, startende van een stronk of tak). De lepels zijn uit lokaal hout gesneden, afkomstig van snoeiwerk of stormschade. Ze zijn afgewerkt met 100% pure, biologische walnootolie.

– Begin – 

Ooit begon het met een droog plankje kastanjehout waar ik met een zakmes en bijtel een lepel uit maakte. Geen idee waarom. Ik was er dagen mee zoet. Ik liet me volledig leiden door het hout en mijn handen.  
Na veel snijden, kappen en schuren, was er een duidelijk, tastbaar resultaat van mijn inspanningen. En dat deed deugd!

de allereerste! 2 Dagen werk met mes en gutsje van m’n opa

– Oefenen –

Door veel te oefenen, op te zoeken, te lezen, cursussen en contacten met andere lepelsnijders leerde ik veel bij. Over houtsoorten, de geschiedenis en verschillende culturen van lepels, de kwaliteit van materiaal, snijtechnieken, soorten afwerking, enz.

– Workshops – 

Velen vroegen me of de lepels te koop waren. Maar daarvoor was ik nog te veel gehecht aan elk werkstuk. Ik kon hen wel leren hoe ze hun eigen een lepel snijden. 
Na ongeveer 250 lepels voelde ik me er klaar voor en sindsdien gebruik ik mijn opgedane kennis en ervaring om geïnteresseerden snel op weg zetten. We starten de dag met het bekijken van houtsoorten, hout lezen, klieven, enz, tot iedereen de dag afsluit met een eigen lepel. Na de workshop worden cursisten opgenomen in een groep die informatie deelt en mekaar motiveert.

– Lepels – 

Na ongeveer 300 lepels was ik er klaar voor om van enkele lepels afscheid te nemen en was ik zeker dat de kwaliteit op punt stond om ze te verkopen.